16 Kasım 2010 Salı

Cittaslow Seferihisar...

                                                                          
Cittaslow İtlayanca ''şehir'' anlamına gelen Citta kelimesiyle İngilizce ''yavaş'' anlamına gelen slow kelimelerinin birleşmesinden oluşan karma bir kelime ve ''Yavaş Şehir'' anlamına geliyor.1999 yılında İtalya'da başlayan bu oluşum, büyük şehirlerin karmaşa,koşturma ve düşük yaşam kalitesine karşın, küçük şehirlerde daha yaşanası ve ''yavaş'' akan şehirler oluşturma prensibinden yola çıkıyor.
Bir kentin Cittaslow ağına dahil olabilmesi için 50 kadar kriteri yerine getirmesi gerekiyor. En başta fazla gibi duran bu kriterler, aslında bir kentin ve orada yaşayan halkın yaşam kalitesini bir hayli yükselten ve aslında basit olan istekler. Bozulmamış doğa... trafiğe kapalı gürültüsüz alanlar...halka tahsis edilmiş yeşil alanlar... sosyal yapıya dahil edilen zanaatkârlar... korunmuş yerel tatlar... sahip çıkılan arkeolojik alanlar... çevreye ve yaşadıkları kente duyarlı insanlar... Konutlarla iş yerlerini birbirine bağlayan bisiklet yolları...Temiz enerji üretimi...Yani baktığınızda aslında çoğumuzun yaşadığı şehirde görmeyi arzuladığı şeyler bunlar.Otomobil kullanımı pek hoş karşılanmıyor, fast food zincirleri bu şehre giremiyor ve küçük esnaf ve zanaatkar destekleniyor.
Türkiye'de ise bunun ilk ve tek temsilcisi,şimdilik Seferihisar.“Yavaşlık, her şeyi salyangoz hızında yapmak ya da uyuşuk olmak değildir. Doğru hızda çalışmak, yaşamak, oynamak ve her şeyin en iyisini yapmakla ilgilidir” deniyor Seferihisar Cittaslow resmi web sitesinde.




Turizme inat bozulmamış tarihi dokusu,temiz çehresi,mandalina bahçeleri ve sosyal dayanışma kurumlarıyla bunu hakeden bir kent profili çiziyor Seferihisar.


Heryerde bir sakinlik, bir rahatlık ve yavaşlık durumu, çiftçi kendi ürününü ''Köylü Pazar'' na getirip tüketiciye ulaştırıyor. ''Kadın Danışma Merkezi''kadınlara destek oluyor ve ''Dost Mağazalar'' sosyal yardımlaşma ağına katkıda bulunuyor.
 
Şehrin her yerinde Cittaslow'un resmi ve sevimli amblemini (sırtında şehir taşıyan bir salyangoz) görmek
mümkün.





2 yorum :